چند روزی میشود که زمزمه کمبود سرنگ برای تزریق واکسن کرونا نگرانیهایی را بین مردم ایجاد کرده است . جنگ روانی که گاه آرامش مردم را نشانه میگیرد. شرکت تجهیزات پزشکی هلال ایران « سها» یکی از مجموعه های تولید کننده انواع سرنگ در کشور است؛ از سرنگهای معمولی گرفته تا سرنگهای انسولین و سرسوزنهای خاص پزشکی. البته در کنار این محصولات سها با تولید صافیهای دیالیز هم توانسته دغدغه بیماران دیالیزی و با تولید ستهای سرم، ست تزریق خون و فرآوردههای خونی، دغدغه بیماران تالاسمی را رفع کند. مجموعه سها در هلال احمر در هر بحران بهداشتی و درمانی نقش بازوی کمکی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را بازی می کند و حرف بسیاری برای گفتن دارد. در بازدید خبرنگاران رسانههای گروهی از این مجموعه «منصور نکویی» مدیرعامل سها درباره ظرفیتهای تولیدی این شرکت توضیحاتی را ارائه کرد.
یکی دو دهه اخیر بود که چالش تامین صافی دیالیز برای بیماران دیالیزی به عنوان دغدغه اصلی تشکلهای مردم نهاد فعال در این بخش حسابی سرو صدا به پا کرد. به طوری که رئیس انجمن حمایت از بیماران کلیوی وقت اعلام کرد اگر صافی دیالیز بیماران کلیوی تامین نشود چه بسا 14 هزار بیمار کلیوی نیازمند به این تجهیزات از بین بروند. به دنبال این اعلام نیاز شرکت تجهیزات پزشکی هلال احمر با تمرکز بر تولید صافی دیالیز یک حرکت جهادی و منحصر به فرد در حوز تامین این نیاز زد به طوری که امسال با گذشت 20 سال از آن زمان کشور در تامین این محصول خودکفا شده است. و این شرکت به تنهایی نیاز 425 مرکز دیالیز سراسر کشور را با ستهای دیالیز تولیدی خود پوشش میدهد.
«منصور نکویی نیا » ،مدیرعامل شرکت تجهیزات پزشکی هلال احمر در حاشیه بازدید خبرنگاران رسانهها از این مجموعه تولیدی با بیان این که خط تولید صافی دیالیز شرکت سها در سال 1374 ایجاد شد، از این خط تولید به عنوان یکی از خطوط تولید حرفه ای و منطبق با آخرین تکنولوژی های روز دنیا در خاورمیانه یاد کرد:« امروز 30 استان، 287 شهر و 405 بیمارستان سراسر کشور تحت پوشش خدمات پس از فروش محصولات تکنو دیالیز شرکت سها قرار دارند. » از خدمات پس از فروش که بگذریم کارشناسان شرکت تجهیزات پزشکی سها با برگزاری دورههای آموزشی کارشناسان پرستاری و بهیاری فعال در بخشهای دیالیز بیمارستانی را نیز آموزش میدهد و هر ماه 700 بازدید از مراکز تحت پوشش خود انجام میدهد تا اختلالی در روند ارائه خدمات پیش روی کادر درمان نباشد .
به گفته نکویینیا، 425 مرکز دیالیز تحت پوشش شرکت تجهیزات پزشکی هلال احمر ایران در برگیرنده 4200 دستگاه دیالیز است که به بیماران دیالیزی کشور خدمات درمانی ارائه میکند و این خدمات در تمام دوران کرونایی یک سال اخیر بدون تعطیلی در خدمت بیماران بوده است .
شرکت تجهیزات پزشکی هلال ایران در سال 1371 با ماموریت تولید محصولات سلامت محور تاسیس شد و امروز بعد از گذشت حدود سی سال موفق به تولید بالغ بر 12 میلیارد قطعه تجهیزات پزشکی مورد نیاز کشور شده است. مدیرعامل این شرکت میگوید:« فعالیت شرکت تجهیزات پزشکی سها در کنار سایر شرکتهای فعال در این بخش باعث شده تا ایران در بخش تامین اغلب تجهیزات پزشکی ضروری خودکفا شود، ضمن این که این خودکفایی باعث جلوگیری میزان قابل توجهی ارز از کشور و درآمدزایی برای ما شده است .»
سال 71 که بنای تاسیس شرکت تولید تجهیزات پزشکی سها زیر مجموعه جمعیت هلال احمر ایران گذاشته شد فعالیتهای تخصصی آن تحت لیسانس یک شرکت آلمانی دنبال شد تا در کنار انتقال تکنولوژی به کشور بستر آموزش نسل جوان و خودکفایی کشور در این بخش هم فراهم شود. نکویی میگوید:« امروز شرکت تولید تجهیزات پزشکی هلال ایران تمام محصولات خود را مطابق استانداردهای جهانی تولید میکند و در بخش تولید صافی دیالیز حرف زیادی برای گفتن دارد و به عنوان بزرگترین شرکت تولید کننده تجهیزات پزشکی خاورمیانه مطرح است.»
راهاندازی خط 3 تولید صافی دیالیز
درست است با فعالیت دو خط تولید صافی دیالیز شرکت سها بخش اعظمی از نیاز کشور به این محصور تامین شده اما افزایش روز افزون بیماران کلیوی در پی ابتلای افراد به این بیماری باعث شده تا مدیران مجموعه، راهاندازی خط 3 تولید صافی دیالیز را در دستور کار خود قرار دهند:« آمارها حکایت از وجود حدود 60 هزار بیمار دیالیز در کشور دارد این در حالی است که آمار ابتلای افراد به بیماری های زمینهای مثل دیابت هم خبر از افزایش سالانه 7 درصدی بیماران کلیوی میدهد به طوری که تخمین زده شده تا 10 سال آینده نیاز کشور به صافی دیالیز و تجهیزات مورد نیاز آن به 12 میلیون ست در سال خواهد رسید. »
به گفته او، ظرفیت تولید صافی دیالیز کشور در تمام شرکتهای تولید کننده مجموعا 5 میلیون عدد است و افزایش خطوط تولید برای تامین نیاز ده سال آینده کشور امر مهمی است که باید از امروز به فکر آن بود:« برای راه اندازی خط 3 تولید شرکت تمامی مقدمات اولیه فراهم شده و در اولین فرصت در سال جاری شاهد این اتفاق خواهیم بود تا بیماران دیالیزی در 1410 دوباره با چالش کمبود صافی دیالیز روبرو نشوند.»
7 میلیون آنژیوکت مطابق استاندادهای جهانی
صافی دیالیز تنها محصولی نیست که در شرکت تجهیزات پزشکی هلال احمر ایران تولید می شود بلکه 7 محصول مهم دیگر هم در این مجموعه تولید می شود که از مهمترین این محصولات می توان به تولید سالانه 300 میلیون سرنگ و 7 میلیون آنژیوکت اشاره کرد:« از سال79 دانش فنی آنژیوکتها در اختیار شرکت سها قرار دارد . تمامی خط تولید این محصول به صورت اتوماتیک فعالیت میکند و این ویژگی مهم تولید آنژیوکت در شرکت ماست. به طوریکه میتوانیم ادعا کنیم محصول تولیدی آنژیوکت سها به هیچ وجه از لحاظ کیفیت قابل قیاس با محصولات چینی و هندی موجود در بازار نیست. محصولی که مطابق استانداردهای جهانی اروپا و آمریکا تولید میشود و قابل استفاده در این کشورها نیز هست .»
درست است شرکت سها طی تدوین برنامه کاری خود، تولید محصولات خاصی را سال های سال است در دستور کار قرار داده اما از یک سال گذشته که شاهد شیوع ویروس کرونا در کشور بودیم این شرکت با ورود به حوزه تولید ماسک و مواد ضد عفونی کننده بخش قابل توجهی از نیاز کشور به این محصولات تامین کرد .نکویی میگوید:« شرایط بحرانی کشور در روزهای نخست شیوع کرونا و کمبود ماسک و مواد ضد عفونی کننده ما را به عرصه تولید این محصولات کشاند و باعث شد تا با راهاندازی خط تولید ماسک و مواد ضد عفونی کننده شاهد برگشت آرامش میان مردم باشیم. این خط تولیدها همچنان فعال و تا پایان دوره کرونا مشغول ارائه خدمات به جامعه است.»
تمامی محصولاتی که در شرکت تجهیزات پزشکی سها تولید میشود از نیازهای مبرم بیماران کشور است و سها تلاش میکند تا هیچ وقفهای در تولید این محصولات رخ ندهد. نکویی، سها را بازوی وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی میداند و میگوید:«در برابر کیفیت محصولاتمان تضمین کامل را به مصرف کنندگان و کادر درمان میدهیم چرا که محصولات سلامت محور ما با جان مردم سرو کار دارد.»