روز ۲۲ اردیبهشت مصادف با روز تولد مریم میرزاخانی از سوی اتحادیه بینالمللی انجمنهای ریاضی جهان با پیشنهاد کمیته بانوان انجمن ریاضی ایران به عنوان «روز جهانی زن در ریاضیات» نامگذاری شده است
روز ۲۲ اردیبهشت مصادف با روز تولد مریم میرزاخانی از سوی اتحادیه بینالمللی انجمنهای ریاضی جهان با پیشنهاد کمیته بانوان انجمن ریاضی ایران به عنوان «روز جهانی زن در ریاضیات» نامگذاری شده است.
چندین سازمان از جمله انجمن زنان اروپایی در ریاضیات، انجمن جهانی زنان در ریاضیات، زنان آفریقایی در انجمن ریاضیات، انجمن زنان هندی و ریاضیات و نیز گروه زنان ریاضیدان شیلی از پیشنهاد ایران حمایت کردند.
مریم میرزاخانی ریاضیدان نابغه ایرانی و استاد دانشگاه استنفورد در زمان تحصیل در دبیرستان با کسب مدال طلای المپیاد ریاضی کشوری به المپیاد جهانی ریاضیات در هنگ کنگ و کانادا اعزام شد و در المپیاد ۱۹۹۵ کانادا به کسب مدال طلا نائل شد.
میرزاخانی پس از اتمام تحصیلات متوسطه در دبیرستان فرزانگان تهران تحصیلات کارشناسی خود را در رشته ریاضی در دانشگاه صنعتی شریف آغاز کرد.
میرزاخانی پس از پایان دوره کارشناسی برای ادامه تحصیل به دانشگاه هاروارد آمریکا رفت. در سال ۱۹۹۹ و در زمان تحقیق و تدریس در دانشگاه پرینستون موفق شد راهحلی برای یک مساله ریاضی پیدا کند.
ریاضیدانان مدتهای طولانی بود که به دنبال یافتن راهحلی عملی برای محاسبه حجم رمزهای جایگزین فرمهای هندسی هذلولی بودند و میرزاخانی با استفاده از ریاضیات توانست به راهحلی روشن دست یابد.
میرزاخانی در سال ۲۰۰۹ به خاطر خلاقیت استثنایی، و تز دکترایش که در آن از ترکیب ابزارهای گوناگون و مبتکرانه هندسی و ریاضی برای بهدست آوردن نتایجی در سه مسئله مهم استفاده کرده بود برنده جایزه بلومنتال شد.
میرزاخانی در سال ۲۰۱۴ در کنگره بینالمللی ریاضیدانان در سئول به دلیل کنشگری در زمینه «دینامیک و هندسه سطوح ریمانی و فضاهای پیمانه ای آنها» برنده مدال فیلدز شد که بالاترین جایزه در ریاضیات است. میرزاخانی تنها زن و اولین ایرانی برنده مدال فیلدز است.
اخیراً نیز تینا ترکمان بهعنوان پنجمین ایرانی، از دانشگاه هاروارد دکترای ریاضی گرفت. ترکمان پس از نابغه دنیای ریاضیات، یعنی «مریم میرزاخانی»، دومین زن ایرانی است که موفق به دریافت این مدرک از دانشگاه هاروارد شده است.