پژوهشی که به سفارش کمیته بینالمللی صلیب سرخ انجام شده است، حاکی از هزینههای سنگینی است که جوانان سوری در طی این بحران متحمل شدهاند.
شهروند آنلاین- در پژوهشی که به سفارش صلیب سرخ جهانی انجام شده، جوانان سوری از خانوادهها و دوستیهایی از هم پاشیده شده، سختیها و نگرانیهای اقتصادی شدید، آرزوهای برباد رفته و فرصتهای از دست رفته و هزینه روانی گزاف سالها خشونت و اختلال بیامان سخن گفتند.
به گزارش کمیته بینالمللی صلیب سرخ از ژنو، بحران سوریه برای غیرنظامیان خشونتی نفسگیر بوده است که از خصوصیات آن میتوان به تخریب شهرها و روستاها در مقیاس وسیع، آوارگی عظیم داخلی و یک بحران پناهندگی که در سراسر جهان انعکاس یافت، اشاره کرد.
در این میان،پژوهشی که به سفارش کمیته بینالمللی صلیب سرخ انجام شده است، حاکی از هزینههای سنگینی است که جوانان سوری در طی این بحران متحمل شدهاند.
در این پژوهش 1400جوان سوری از 18 تا 25 سال در سوریه، لبنان و آلمان شرکت داشتند. در این سه کشور، این جوانان از خانوادهها و دوستیهایی از هم پاشیده شده، سختیها و نگرانیهای اقتصادی شدید، آرزوهای برباد رفته و فرصتهای از دست رفته و هزینه روانی گزاف سالها خشونت و اختلال بیامان سخن گفتند.
رابرت ماردینی، مدیرکل کمیته بینالمللی صلیب سرخ با اشاره به دهمین سال بحران سوریه، گفت: «این یک دهه زیان خشونتبار برای تمامی مردم سوریه بوده است. بهویژه برای جوانان، 10 سال اخیر با از دست دادن عزیزان، از دست رفتن فرصتها و از دست دادن کنترل بر آیندهشان همراه بوده است. این مطالعه یک نما از نسلی است که نوجوانی و جوانی خود را به مخاصمه باختهاند.»
در کشوری که بیش از نیمی از جمعیت آن را جوانان زیر 25 سال تشکیل میدهد، این مطالعه نمونه کوچکی است از آنچه میلیونها نفر طی 10 سال گذشته متحمل شدهاند.
- در جریان این پژوهش در سوریه، تقریبا یک نفر از هر دو جوان (47%) گفتند که یکی از بستگان یا دوستان نزدیکشان در مخاصمه کشته شدهاند. یک نفر از هر شش سوری گفتند که دستکم یکی از والدینشان کشته شده یا بهشدت مجروح شدهاند (16%).
- 54% تماسشان با بستگان نزدیک خود را از دست دادهاند. در لبنان این آمار به تقریبا هفت نفر از هر 10 نفر میرسد.
- 62% گزارش کردند که مجبور به ترک خانهشان، چه در داخل سوریه یا به خارج از آن، شدند.
- نزدیک به نیمی از افراد درآمد خود را به دلیل مخاصمه از دست دادند (49%) و حدودا از هر 10 نفر هشت نفر نیز (77%) گزارش دادند برای یافتن یا تأمین غذا و مایحتاج ضروری دست به گریبانند. در سوریه، این آمار به 85% افزایش مییابد.
- 57% سالهای تحصیلشان را که البته اگر به مدرسه میرفتند، از دست دادهاند.
- گزارش شده که از هر پنج نفر یک نفر برنامه ازدواج را به دلیل مخاصمه به تعویق انداخته است.
بر اساس نتایج این پژوهش، فرصتهای اقتصادی و شغلی در صدر فهرست بیشترین نیازهای جوانان سوری است و به دنبال آن مراقبت درمانی، تحصیل و حمایت روانشناختی قرار دارند.
زنان، بالاخص، از جنبه اقتصادی آسیب بیشتری دیدهاند و تقریب 30% در سوریه گفتهاند که هیچ درآمدی ندارند تا از خانوادهشان حمایت کنند. جوانان سوری کمکرسانی بشردوستانه را در میان اصلیترین نیازهای خود برشمرند.
اثر مخاصمه بر سلامت روان نیز واضح است. در 12 ماه گذشته، جوانان سوری در سوریه اختلال خواب (54%)، اضطراب (73%)، افسردگی (58%)، تنهایی (46%)، سرخوردگی (62%) و استرس منفی (69%) را به دلیل مخاصمه تجربه کردهاند. در تمامی این سه کشور، جوانان سوری گفتند که دسترسی به حمایت روانشناختی یکی از چیزهایی است که به آن نیاز بسیاری دارند.
فابریزیو کاربونی، مدیر منطقهای کمیته بینالمللی صلیب سرخ برای خاور نزدیک و میانه مستقر در ژنو گفت: «این جوانان اکنون با دومین دهه از این بحران دردناک مواجهند. آنچه درباره موقعیتشان تلخ و زننده است آن است که این نسل با وجودی که بیشتر سالهای دوران کودکی و نوجوانی خود را به خشونتها باختند احتمالاً باید بیشترین مسئولیت کار بازسازی کشور را نیز به دوش بکشند. زندگی کودکان آنها نیز به این مخاصمه گره خورده است.»
با وجود همه اینها، اغلب جوانان سوری که در این مطالعه شرکت داشتند گفتند که درباره آینده خوشبین هستند. امید و آرزوهای آنها برای دهه آتی به طور جهانی قابل شناسایی است: امنیت و ثبات، فرصتی برای تشکیل خانواده و داشتن شغلی با درآمد مناسب، مراقبت درمانی و خدمات قابل پرداخت و قابل دسترس و پایانی بر آشفتگی و مخاصمه.
سوریه در سال گذشته، با بدترین بحران اقتصادی از زمان آغاز این مخاصمه تاکنون و ترکیب آن با تحریمها و همهگیری جهانی کووید- 19 روبهرو بوده که باعث شد میلیونها نفر به سوی فقر بیشتر رانده شوند. اکنون در حدود 13.4 میلیون سوری (از حدود 18 میلیون نفر جمعیت این کشور) نیازمند کمکرسانی بشردوستانهاند.