سوریه؛ یک دهه خسارت و آرزوهای برباد رفته

پژوهش صلیب سرخ جهانی بررسی کرده است

پژوهشی که به سفارش کمیته بین‌المللی صلیب سرخ انجام شده است، حاکی از هزینه‌­های سنگینی است که جوانان سوری در طی این بحران متحمل شده‌اند.

شهروند آنلاین- در پژوهشی که به سفارش صلیب سرخ جهانی انجام شده، جوانان سوری از خانواده‌ها و دوستی‌هایی از هم پاشیده شده، سختی‌­ها و نگرانی‌­های اقتصادی شدید، آرزوهای برباد رفته و فرصت‌­های از دست رفته و هزینه روانی گزاف سال­‌ها خشونت و اختلال بی‌­امان سخن گفتند.

به گزارش کمیته بین‌المللی صلیب سرخ از ژنو، بحران سوریه برای غیرنظامیان خشونتی نفس­گیر بوده است که از خصوصیات آن می­‌توان به تخریب شهرها و روستاها در مقیاس وسیع، آوارگی عظیم داخلی و یک بحران پناهندگی که در سراسر جهان انعکاس یافت، اشاره کرد.

در این میان،پژوهشی که به سفارش کمیته بین‌المللی صلیب سرخ انجام شده است، حاکی از هزینه‌­های سنگینی است که جوانان سوری در طی این بحران متحمل شده‌اند.

در این پژوهش 1400جوان سوری از 18 تا 25 سال در سوریه، لبنان و آلمان شرکت داشتند. در این سه کشور، این جوانان از خانواده‌ها و دوستی‌هایی از هم پاشیده شده، سختی‌­ها و نگرانی­‌های اقتصادی شدید، آرزوهای برباد رفته و فرصت‌­های از دست رفته و هزینه روانی گزاف سال­‌ها خشونت و اختلال بی‌­امان سخن گفتند.

رابرت ماردینی، مدیرکل کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ با اشاره به دهمین سال بحران سوریه، گفت: «این یک دهه زیان خشونت­بار برای تمامی مردم سوریه بوده است.  به‌ویژه برای جوانان، 10 سال اخیر با از دست­ دادن عزیزان، از دست رفتن فرصت­‌ها و از دست دادن کنترل بر آینده‌شان همراه بوده است. این مطالعه یک نما از نسلی است که نوجوانی و جوانی خود را به مخاصمه باخته‌اند.»

در کشوری که بیش از نیمی از جمعیت آن را جوانان زیر 25 سال تشکیل می‌­دهد، این مطالعه نمونه کوچکی است از آنچه میلیون­‌ها نفر طی 10 سال گذشته متحمل شده‌­اند.

  • در جریان این پژوهش در سوریه، تقریبا یک نفر از هر دو جوان (47%) گفتند که یکی از بستگان یا دوستان نزدیک­‌شان در مخاصمه کشته ­شده‌­اند. یک نفر از هر شش سوری گفتند که دست‌کم یکی از والدین‌­شان کشته‌ ­شده یا به‌شدت مجروح شده­‌اند (16%).
  • 54% تماس­‌شان با بستگان نزدیک خود را از دست داده‌­اند. در لبنان این آمار به تقریبا هفت نفر از هر 10 نفر می‌­رسد.
  • 62% گزارش کردند که مجبور به ترک خانه­‌شان، چه در داخل سوریه یا به خارج از آن، شدند.
  • نزدیک به نیمی از افراد درآمد خود را به دلیل مخاصمه از دست دادند (49%) و حدودا از هر 10 نفر هشت نفر نیز (77%) گزارش دادند برای یافتن یا تأمین غذا و مایحتاج ضروری دست به گریبانند. در سوریه، این آمار به 85% افزایش می­‌یابد.
  • 57% سال­‌های تحصیل‌­شان را که البته اگر به مدرسه می‌­رفتند، از دست داده‌­اند.
  • گزارش شده که از هر پنج نفر یک نفر برنامه ازدواج­ را به دلیل مخاصمه به تعویق انداخته‌ است.

بر اساس نتایج این پژوهش، فرصت‌­های اقتصادی و شغلی در صدر فهرست بیشترین نیازهای جوانان سوری است و به دنبال آن مراقبت درمانی، تحصیل و حمایت روانشناختی قرار دارند.

زنان، بالاخص، از جنبه اقتصادی آسیب بیشتری دیده‌­اند و تقریب 30% در سوریه گفته‌­اند که هیچ درآمدی ندارند تا از خانواده‌­شان حمایت کنند. جوانان سوری کمک‌­رسانی بشردوستانه را در میان اصلی‌­ترین نیازهای خود برشمرند.

اثر مخاصمه بر سلامت روان نیز واضح است. در 12 ماه گذشته، جوانان سوری در سوریه اختلال خواب (54%)، اضطراب (73%)، افسردگی (58%)، تنهایی (46%)، سرخوردگی (62%) و استرس منفی (69%) را به دلیل مخاصمه تجربه کرده­‌اند. در تمامی این سه کشور، جوانان سوری گفتند که دسترسی به حمایت روانشناختی یکی از چیزهایی است که به آن نیاز بسیاری دارند.

فابریزیو کاربونی، مدیر منطقه­‌ای کمیته بین‌­المللی صلیب سرخ برای خاور نزدیک و میانه مستقر در ژنو گفت: «این جوانان اکنون با دومین دهه از این بحران دردناک مواجهند. آنچه درباره موقعیت‌شان تلخ و زننده است آن است که این نسل با وجودی که بیشتر سال‌‎­های دوران کودکی و نوجوانی خود را به خشونت­‌ها باختند احتمالاً باید بیشترین مسئولیت کار بازسازی کشور را نیز به دوش بکشند. زندگی کودکان آنها نیز به این مخاصمه گره خورده است.»

با وجود همه این­ها، اغلب جوانان سوری که در این مطالعه شرکت داشتند گفتند که درباره آینده خوش­بین هستند. امید و آرزوهای آنها برای دهه آتی به طور جهانی قابل شناسایی است: امنیت و ثبات، فرصتی برای تشکیل خانواده و داشتن شغلی با درآمد مناسب، مراقبت درمانی و خدمات قابل پرداخت و قابل دسترس و پایانی بر آشفتگی و مخاصمه.

سوریه در سال گذشته، با بدترین بحران اقتصادی از زمان آغاز این مخاصمه تاکنون و ترکیب آن با تحریم­‌ها و همه­‌گیری جهانی کووید- 19 روبه‌رو بوده که باعث شد میلیون­‌ها نفر به سوی فقر بیشتر رانده شوند. اکنون در حدود 13.4 میلیون سوری (از حدود 18 میلیون نفر جمعیت این کشور) نیازمند کمک­‌رسانی بشردوستانه‌اند.

 

 

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید
ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از اینکه دیدگاه خود رو با ما در میان گذاشتید، خرسندیم.