علی ربیعی گفت: «نیک میدانیم امروز در کشور عدهای نگران محدودشدن سبد انتخاباتیشان هستند؛ اما من میخواهم به مردم بگویم آنچه مهم است ایران و آینده ایران است. باید به مردم بگوییم چرا باید مشارکت حداکثری داشته باشید و چه کسانی از شرایط پیشآمده بیشترین نفع را خواهند برد.
شهروندآنلاین- علی ربیعی در نشست هفتگی خود با اصحاب رسانه که به صورت ویدیوکنفرانس برگزار شد اظهار کرد: «من میخواهم بنا به اعتقادات دولت مردم را به مشارکت حداکثری دعوت کنم. نیک میدانیم امروز در کشور عدهای نگران محدودشدن سبد انتخاباتیشان هستند؛ اما من میخواهم به مردم بگویم آنچه مهم است ایران و آینده ایران است. باید به مردم بگوییم چرا باید مشارکت حداکثری داشته باشید و چه کسانی از شرایط پیشآمده بیشترین نفع را خواهند برد.»
ربیعی همچنین گفت: «سومین مناظره از سلسله مناظرات نامزدهای ریاستجمهوری نیز به پایان رسید. به لطف این مناظرهها در موازات دیگر برنامههای تبلیغی نامزدها، امروز تصویر نسبتا روشنتری از مواضع نامزدهای محترم و رویکردهای آنها در خصوص موضوعات مختلف وجود دارد.»
سخنگوی دولت تأکید کرد: «هر چند هنوز نارضایتیهای قابل درک از سوی شماری از مردم و جریانهای سیاسی درباره عدم احراز صلاحیتها وجود دارد، اما با این حال به نظر میرسد که شور و شوق انتخاباتی در میان مردم و همه جریانها و احزاب سیاسی در حال افزایش است.»
او ادامه داد: «همزمان با این تب و تاب انتخاباتی، جریانهای شناختهشده دیگری هم هستند که مشارکت بالای مردم در انتخابات و صحنهآرایی بدیعی توسط مردم، آنها را به واهمه انداخته و بر شدت فعالیتهای ضد مردمی خود برای مأیوسسازی رأیدهندگان افزودهاند. دلایل زیادی وجود دارد که مردم را در پای صندوقهای رأی دعوت و مشاهده کنیم.»
ربیعی گفت: «نگاه کنید به کسانی که پرچمدار عدم مشارکت شدهاند. نخستین گروه مزدبگیران فشار حداکثری به مردم و ایران هستند. آنانی که تحریم را تحسین و جنگ علیه ایران را تشویق میکردند، متأسفانه کسان دیگری هم هستند که در اوج غفلت در مبانی پیشگفته در این تصور هستند که هر چه علیه دولت در تنور ناامیدی بدمند محصول آن به طور مستقیم عاید منافع سیاسی جناحی آنها خواهد شد.»
مسئولیت سیاسی-اجتماعی مردم تحت هر شرایطی پابرجاست
به گفته سخنگوی دولت اینکه عدهای مصلحت را نسنجیده و درک نکردهاند باعث رفع مسئولیت سیاسی-اجتماعی همه ایرانیان نخواهد بود. راه مشارکت بالا و غافلگیرکننده مردم در پای صندوقهای رأی میتواند همه جریانهای مخالف ایران را در برابر اراده شکستناپذیر مردم تسلیم کند.
او ادامه داد: «مردم ما با مشکلات زیاد ناشی از تحریمها دستوپنجه نرم میکنند که سزاوار آن نیستند و مطالبات بر حقی دارند که تأمین آن یک اولویت فوری و ضروری است؛ اما دولتی قادر خواهد بود مسائل عظیمی مثل آثار تحریم، تورم ناشی از تحریم و محدودیتهای فراقانونی بر حقوق مدنی را حل و محدودیتهای ظالمانه بینالمللی را رفع کند که با مشارکت بالای مردم به قدرت رسیده باشد.»
ربیعی خاطرنشان کرد: «در طرف دیگر، این واقعیت کتمانپذیر نیست که تنها دولتی که با مشارکت بالا در صندوقهای رأی تشکیل شده به مردم پاسخگو خواهد بود.»
به گفته سخنگوی دولت مشارکت حداکثری هیچ معنای دیگری جز این ندارد که مطالبات قانونی مردم مطابق با آرمانهای انقلاب و حقوق مندرج در قانون اساسی تعطیلپذیر و دورزدنی نیست و این قویترین و رساترین پیامی است که مردم ما میتوانند با حضور در انتخابات و نقش بر آبکردن نقشه بدخواهان مخابره کنند.
«به عنوان کسی که در پنج دهه گذشته همچنان به آرمان اصلاح و ترقی بر مبنای ارزشهای انقلاب اسلامی متعهد و کوشا بودهایم، میگویم که مشارکت حداکثری و تلاش برای بارورکردن بذرهای امید، تنها راه اصلاح خردمندانه و ماندگار است.» سخنگوی دولت همچنین عنوان کرد: «از صمیم قلب امیدوارم که روز جمعه یک بار دیگر ثابت کنیم که اجازه نخواهیم داد عدهای روزنههای امید ما را ببندند و عدهای دیگر با این مصیبت سوروسات پایکوبی خود را در کنار ظالمان علیه ایران فراهم کنند.»
حمایت دولت از دسترسی آزاد به اطلاعات در راستای حقوق شهروندی
ربیعی در ادامه با اشاره به مصوبات مهم دولت گفت: «هیأت دولت با توجه به اهمیت نقش قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات در تأمین حقوق شهروندی و پیشبینی مکانیزمهای لازم برای مقابله با امتناع دستگاههای اجرایی از پاسخگویی به شهروندان، با اصلاح آییننامه اجرایی ماده (۸) قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات موضوع نحوه پاسخگویی موسسات عمومی یا خصوصی به درخواست شهروندان برای دسترسی به اطلاعات موافقت کرد.»
او ادامه داد: «چنانچه اطلاعات شخصی یا اطلاعات مربوط به حریم خصوصی در سند یا حاملی گنجانده شده باشد که مورد تقاضای شهروندان است باید با حذف یا بینامکردن یا تفکیک آنها از سایر اطلاعات، اطلاعات درخواستی در دسترس قرار گیرد و از عدم ارایه کل سند به دلیل وجود برخی اطلاعات شخصی در آنکه قابل حذف یا بینام شدن است، خودداری شود.»
در مصوبه دیگری هیأت وزیران به پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه کشور آییننامه اجرایی طرح اقدام ملی مسکن را به تصویب رساند.
ربیعی در این باره توضیح داد: «به موجب آییننامه مذکور، برای تأمین مسکن گروههای کمدرآمد به میزان کمک یا مابهالتفاوت نرخ سود ۵درصد تسهیلات مشارکت مدنی ساخت و فروش اقساطی تا سقف سود مصوب تسهیلات بخش مسکن از محل اعتبارات مندرج در جدول مصارف تبصره (۱۴) قانون بودجه سنواتی با ارایه تضامین لازم به وسیله دستگاه یا نهاد متولی پیشبینی میشود.»
تصویب قانون لغو روادید موقت به شرط عمل متقابل برای زائران اربعین
این عضو هیأت دولت تصریح کرد: «در مصوبه دیگری دولت به منظور تسهیل سفر زائران ایرانی به عراق بهویژه در ایام اربعین حسینی، برقراری مقررات لغو روادید ۴۵ روزه برای دارندگان گذرنامه عادی بین دولتهای دو کشور به شرط عمل متقابل را به تصویب رساند.»
او افزود: «هیأت وزیران همچنین با هدف فرهنگسازی و ترویج روشهای صحیح برخورد با حیوانات و تلطیف فضای همزیستی با آنها و نیز رفع خلأهای قانونی در حوزه مقابله با حیوانآزاری و پیشبینی ضمانت اجراهای قانونی پیشگیرانه و بازدارنده، «لایحه حمایت از حیوانات» را به تصویب رساند.»
او ادامه داد: «ضرورت حمایت اخلاقی و حقوقی از حیات، سلامت و امنیت حیوانات مبتنی بر آموزههای دینی، ضرورت ساماندهی حیوانات بهویژه حیوانات ولگرد و رهاشده، جلوگیری از آزاررسانی به حیوانات و دورکردن جامعه از رفتارهای توأم با خشونت با گونههای مختلف حیوانی و حفاظت از تعادل محیط زیست براساس تکلیف قانون اساسی ازجمله دلایل و اهداف تصویب لایحه یادشده است.»
جزئیات لایحه حمایت از حیوانات
ربیعی در همین زمینه گفت: «به موجب لایحه فوق، در خصوص حیوانآزاری هر گونه رفتار عمدی که موجب آزار یا ورود آسیب یا ضرر به جسم یا روان حیوانات موضوع این قانون شود، ممنوع و مطابق مقررات مستوجب مجازات است و هر کس بهعمد و بدون ضرورت و بدون رعایت مقررات مربوط، حیوانی را بکشد یا مسموم یا تلف یا ناقص کند، با توجه به مراتب شدت جرم و آثار آن و نوع حیوان به جزای نقدی یا حبس درجه هفت محکوم میشود.»
سپس سخنگوی دولت تصریح کرد: «همچنین هیأت وزیران به منظور شناسایی قانونی جایگاه شورایاریها در نظام مدیریت شهری و با هدف تقویت این جایگاه به عنوان بازوی کمکی شورای اسلامی شهر در راستای مدیریت بهینه شهر، با لایحه الحاق یک بند به ماده (۸۰) قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخابات شهرداران در خصوص وظایف شورای اسلامی شهر موافقت کرد.»
او ادامه داد: «تشکیل شورایاریهای محلی از راه انتخابات عمومی به عنوان نهادی مشورتی، اجتماعی، غیردولتی، غیرمتمرکز، غیرسیاسی و غیرانتفاعی از دیگر وظایف شورای اسلامی شهر است که با هدف جلب مشارکت مردم و توجه بیشتر به مقتضیات محلی در سطح محلات در شهرهایی که شورای شهر ذیربط ضروری تشخیص دهد، انجام میشود.»
نرخ اهدای خون در ایران، یکونیم برابر کشورهای با درآمد متوسط
ربیعی با اشاره به روز جهانی اهدای خون گفت: «سالانه در کشور دوونیم میلیون نفر برای اهدای خون به مراکز انتقال خون کشور مراجعه میکنند که از این تعداد 2 میلیون واحد خون اهدا میشود، اهدای خون در ایران سالهاست که داوطلبانه و بدون چشمداشت و با اهداف ایثارگرانه است.»
او ادامه: «سازمان انتقال خون بالاترین نرخ اهدا را در میان کشورهای منطقه مدیترانه شرقی دارد . مطابق آمار سازمان جهانی بهداشت، نرخ اهدا در ایران یکونیم برابر کشورهای با درآمد متوسط رو به بالاست.»
ربیعی سپس گفت: «در سال گذشته به دلیل همهگیری کرونا، سازمان انتقال خون با ۸درصد کاهش ذخایر خونی نسبت به سال گذشته مواجه شد که این رقم بسیار کمتر از پیشبینی سازمان جهانی بهداشت برای کاهش ذخایر خونی برای کل کشورهای جهان است که بین ۲۰ تا ۳۰درصد تخمین زده میشود.»
او همچنین گفت: «انتقال خون نمادی از جامعه مسئول و مسئولیت اجتماعی تک تک افراد جامعه است. لازم است همه ما اهدای خون را به عنوان یک وظیفه انسانی، اخلاقی و دینی ترویج کنیم. اهدای خون و اهدای عضو، زیست اطمینانبخشی برای روز مبادا و نیز ایجاد یک حس خوب زندگی برای همه ما ایرانیان است.»
مطابق مصوبه ستاد ملی کرونا برگزاری تجمع و میتینگ در مکانهای بسته ممنوع است
سخنگوی دولت در پاسخ به آخرین اقدامات دولت برای برگزاری سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری خاطرنشان کرد: «مطابق مصوبه ستاد ملی کرونا برگزاری تجمع و میتینگ در مکانهای بسته ممنوع است. البته دولت در راستای تلاش برای تحقق مشارکت حداکثری روی این موضوع تأکید دارد که نشستهای انتخاباتی با در نظر گرفتن محدودیتهای کرونایی با هدف جلب مشارکت عمومی و افزایش شور و نشاط سیاسی برگزار شود.»
سخنگوی دولت درباره اظهارات اخیر رئیس اسبق بانک مرکزی درباره اقدامات رئیسجمهوری و وزیر اقتصاد در بورس گفت: «اولا در ستاد اقتصادی دولت همه دیدگاهها آزادانه مطرح شده و سپس تصمیمگیری نهایی صورت میگیرد. این موضوع فقط مختص دولت نیست بلکه در تمامی شوراها و ستادهای همه قوا تصمیمات این گونه اتخاذ میشود.»
ربیعی با بیان اینکه وجود دیدگاههای مختلف امری طبیعی است، اظهار کرد: «دوست عزیزم آقای همتی هم بر همین اساس دیدگاههای خاص خود را در جلسات همیشه مطرح میکردند. مهم تصمیمگیری نهایی براساس خرد جمعی است؛ البته معمولا دستگاهها از نگاه وظایف تخصصی خود دیدگاههای متفاوتی را ارایه میکنند.»
سیاست اقتصادی دولت حمایت و تقویت بازار سرمایه است
ربیعی تصریح کرد: «مسائل اقتصادی جزو پیچیدهترین مسائل هر کشوری است و بر همین اساس کارشناسان و مسئولان راهکارهای مختلفی برای حل مشکلات اقتصادی ارایه میدهند. در خصوص بازار سرمایه نیز با استفاده از نظر کارشناسان و به صورت جمعی تصمیمگیری میشود. سیاست دولت فقط حمایت و تقویت بازار سرمایه است که تا روز آخر هم ادامه خواهد داشت.»
او ادامه داد: «بارها اعلام شده دولت مداخلهای در امر بورس نداشته و بلکه تلاش کرده سیاستهای رشد بازار سرمایه را دنبال کند درباره بازار سرمایه، صرفا شورای عالی بورس به عنوان نهاد ناظر و تخصصی تمهیدات و تصمیمات لازم را تدوین و ابلاغ میکند. بنابراین دیدگاههای مختلف نقطه ضعف کسی نیست.»
سخنگوی دولت در پاسخ به سوال دیگری درباره رئیس اسبق بانک مرکزی با موضوع ریزش بورس و هشدار او در این زمینه که دولت به آن توجه نکرده است و حتی مردم را برای بازار بورس تشویق کرده است، گفت: «در هر موضوعی هر کسی میتواند نظر دیگری داشته باشد. وجود دیدگاههای مختلف امری طبیعی است، مهم تصمیمگیری نهایی براساس خرد جمعی است. البته معمولا دستگاهها از نگاه وظایف تخصصی خود دیدگاههای متفاوتی را ارایه میکنند. بنابراین اینها هیچ نقطه ضعفی نیست و نقطه قوت است. اگر در هر ستادی بروید و یک مسأله اقتصادی مطرح کنید چند نوع نظر دارند.»
او افزود: «در مورد تأمین کسری دولت از بورس و رقمهای اعلامشده در مناظرات یک دروغ و جعل واقعیت صورت گرفته است. چنین رقمهایی درست نبود. برخی آگاهانه یا ناآگاهانه فروش اوراق را نیز در محاسبه وارد کردهاند؛ حتی با مد نظرگرفتن فروش اوراق، عدد فضایی ۳۰۰ هزار میلیارد تومانی نادرست است، بیان میشد و در مورد سهام پالایش یکم که مستقیم به دولت تعلق داشت و بنا بر درخواست دولت به فروش رفته بود؛ تصمیمات جبرانی نیز اتخاذ شد که در مسیر نهاییشدن قرار دارد.»
چرا دولت در مقابل اتهامهای کاندیداهای انتخابات دفاع نکرد؟
سخنگوی دولت در پاسخ به این سوال که چرا دولت در مناظرات از هشت دقیقه خود برای دفاع در مقابل تهمتهای کاندیداهای انتخابات استفاده نکرد؟ و چه تهمتهایی نیاز به پاسخگویی داشت؟ گفت: «معتقدم بودیم که دو قانون است که براساس آن به ما اجازه میدهد به مواردی که علیه دولت گفته شده پاسخ دهیم.»
او ادامه داد: «همان طور که در اطلاعیه شورای اطلاعرسانی دولت آمده بود دولت موارد متعدد توهین، اتهام، افترا را احصاء و انتظار داشت که براساس قانون انتخابات و همچنین ماده ۳۰ قانون اساسنامه صداوسیما فرصت پاسخگویی داده شود که متأسفانه تنها در ۴ مورد غیر مهم آن هم به شکل محدود و به صورت ضبط قبلی و کنترلشده فرصت پاسخگویی داده شد.»
دستیار ارتباطات اجتماعی رئیسجمهوری ادامه داد: «مسأله تحریم برای ما مهم بود و مایل بودیم نیم ساعت در مورد آن صحبت کنیم و چون عملا ایجاد شفافیت و معیاری برای قضاوت مردم فراهم نمیشد دولت ترجیح داد از سایر ظرفیتهای رسانهای دیگر استفاده کند. من در یک جزوه تقریبا ۳۰۰ صفحهای همه مشکلات را تدوین کردم و دوستان من در مرکز بررسیهای ریاستجمهوری پاسخ آنها را آماده کردند و ارسال هم کردیم که استفاده شود. البتهدر موضوع فرصت انتظار ما، قبل از مناظرهها و بعد از مناظره ها بود که داده نشد.»
او تأکید کرد: «آنچه مشخص است تخریب،لهکردن دولت و نادیدهانگاری هشت سال و نادیدهانگاری نتیجه ۲۴ میلیون رأی جفا بود. بعضی هیچ حرفی نداشتند جز اینکه بخواهند یک طرفه دولت را بزنند. هیچ کسی با سلب دیگران بالا نرفته است. این اتفاقات از سوی برخی برادران گرانقدر ما رخ داد که هر چه بود گذشت . از مردم میخواهیم که پای صندوقها بیایند و کمک کنند که بهترین تصمیم برای ایران و ایرانیان اتخاذ شود.»
تصمیمهای سیاسی متکی بر آرای عمومی و تفاهم است
سخنگوی دولت درباره این سوال که هفته گذشته آقای روحانی اعلام کرد که اگر تصمیمات کشور پشتوانه مردمی نداشته باشند، مشروعیتی ندارد. تجسم این مشروعیت را هم مشارکت در انتخابات دانسته است. نظرسنجیهای اخیر اما نشان میدهد که میزان مشارکت احتمالا پایین است. آیا شما این موضوع را خطری برای نظام جمهوری اسلامی میدانید؟ گفت: «یک قاعدهای در تمام دنیا وجود دارد مبنی بر اینکه تمام تصمیمهای سیاسی باید متکی بر آرای عمومی و تفاهم باشد؛ دیدگاه آقای روحانی نیز بر اساس این قاعده عمومی است.»
او گفت: «در ایرانِ پیش از پیروزی انقلاب که اساسا معیار و شاخصی برای سنجش میزان مشروعیت مدنی وجود نداشت؛ اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی امام خمینی بنیانی را بنا گذاشتند که بر اساس آن حتی تغییر نظام سیاسی متکی بر آرای عمومی بود. این روند تا کنون نیز ادامه داشته و موید اهمیت رأی و نظر مردم است.»
ربیعی افزود: «در مقاطع مختلف و در انتخابهای مختلف نیز میزان مشارکتها بنا بر شرایط سیاسی، اقتصادی و اجتماعی معمولا متفاوت بوده است. آنچه که مهم است استمرار بنیاد «محوریت تغییرات بر اساس نظر مردم» است.»
سخنگوی دولت ادامه داد: «معمولا در ایران پیشبینی دقیقی از نتایج انتخابات نمیتوان داشت. در برخی انتخابات سنجشهای پیش از انتخابات چیز دیگری را نشان داده و پای صندوق رأی اتفاق دیگری رخ داده است. آنچه که مهم است، این است که مردم باید با آزادی کامل و با آگاهی کامل پای صندوق آرا بیایند. ملاک هم تشخیص ملت است؛ یعنی همه زمینهها باید فراهم شود تا انتخاباتی شکوهمند به عنوان ضامن مشروعیت نظام برگزار شود.»