زمینلرزهای به بزرگی ۷.۸ در مقیاس ریشتر ساعت ۴:۱۷ دقیقه بامداد روز دوشنبه ششم فوریه ترکیه را لرزاند. کانون این زلزله که در عمق ۱۸ کیلومتری زمین اتفاق افتاد در استانهای« غازیآنتپ» و «قهرمانمرعش» در جنوبشرق ترکیه و در نزدیکی مرز شمالغرب سوریه قرار داشت. این زلزله تاکنون حدود 1600 کشته در ترکیه و سوریه بر جای گذاشته و ساختمانها با خاک یکسان شده است. تاکنون حدود ۴۰ پسلرزه ثبت شده است که بزرگی یکی از آنها ۶.۷ دهم ریشتر بود. تلاش برای نجات زیر آوار ماندگان همچنان ادامه دارد؛ با این حال انتظار میرود تعداد قربانیان همچنان افزایش یابد.
به گزارش خبرنگار شهروندآنلاین؛ زمینلرزهای به بزرگی ۷.۸ در مقیاس ریشتر ساعت ۴:۱۷ دقیقه بامداد روز دوشنبه ششم فوریه ترکیه را لرزاند. کانون این زلزله که در عمق ۱۸ کیلومتری زمین اتفاق افتاد در استانهای «غازیآنتپ» و «قهرمانمرعش» در جنوبشرق ترکیه و در نزدیکی مرز شمالغرب سوریه قرار داشت.
این زلزله به حدی شدید بود که لرزشهای آن در لبنان، عربستان، عراق و به ویژه در سوریه کاملا احساس شد. منطقه زلزلهزده در نزدیکی مرز سوریه میزبان دستکم ۱.۷ میلیون مهاجر سوری است که اکثر آنها در اردوگاههای پناهجویان زندگی میکنند. خانهها در این منطقه که در آن از آجر معمولی ساخته شده و در برابر زلزله استحکامسازی نشدهاند.
این زلزله تاکنون حدود 1600 کشته در ترکیه و سوریه بر جای گذاشته و ساختمانها با خاک یکسان شده است. تاکنون حدود ۴۰ پسلرزه ثبت شده است که بزرگی یکی از آنها ۶.۷ دهم ریشتر بود. تلاش برای نجات زیر آوار ماندگان همچنان ادامه دارد؛ با این حال انتظار میرود تعداد قربانیان همچنان افزایش یابد.
سال ۱۹۹۹ نیز زلزلهای به بزرگی ۷.۴ دهم ریشتر در استان دوزچه در شمالشرق ترکیه اتفاق افتاد که ۱۷هزار کشته برجای گذاشت.
اما چرا چنین زلزلههای شدیدی در ترکیه اتفاق میافتد؟
بیشتر مساحت کشور ترکیه در فلات آناتولی روی دو گسل فعال قرار دارد: «گسل شمال آناتولی» که بین فلات آناتولی و فلات اوراسیا در شمال ترکیه قرار گرفته است، و «گسل شرق آناتولی» که در امتداد صفحه تکتونیکی عربستان در جنوب شرق ترکیه قرار دارد. این گسل در انتهای شمال شرقی خود با گسل شمال آناتولی برخورد میکند.
مکان وقوع زلزله دوشنبه آن را در ناحیه اتصال سه صفحه تکتونیکی عربستان، آفریقا و آناتولی قرار داده و به نظر میرسد در منطقه فعالیت گسل شرقی آناتولی و یا گسل دریای مرده اتفاق افتاده باشد. مکان جغرافیایی ترکیه روی این گسلهای فعال این کشور را در زمره زلزلهخیزترین مناطق جهان قرار داده است.
میزان ویرانیها در ترکیه و سوریه به حدی است که این کشورها درخواست دریافت کمکهای بینالمللی را دادهاند.
گزارش: مهرناز الماسی