در حالی که شهرهای ۱۰ استان در ترکیه در اثر زمینلرزه اخیر ویران شدهاند، یک شهر کوچک به نام «ارزین» در استان هاتای در جنوب این کشور سالم مانده است.
هرچند نشانههای زلزله در سطح این شهر به چشم میخورد اما ساکنان و مقامات این شهر میگویند ارزین هیچ تلفات جانی نداشته و هیچ ساختمانی در این زلزله قدرتمند فرو نریخته است.
اما ارزین چه مزیتی نسبت به شهرهای دیگر ترکیه داشته است؟
به گزارش خبرنگار شهروندآنلاین؛ در حالی که شهرهای ۱۰ استان در ترکیه در اثر زمینلرزه اخیر ویران شدهاند، یک شهر کوچک به نام «ارزین» در استان هاتای در جنوب این کشور سالم مانده است.
ارزین فقط ۱۱۰ کیلومتر از مرکز زمینلرزه فاصله دارد. اما در حالی که خانهها در شهرهای دورتر از مرکز زلزله، از جمله عثمانیه که ۲۰ کیلومتر از ارزین فاصله دارد، در اثر زلزله ویران شده و کسانی که جان سالم به در بردهاند هنوز در تلاش برای دریافت کمک هستند، در شهر ارزین زندگی عادی در جریان است.
هرچند نشانههای زلزله در سطح این شهر به چشم میخورد اما ساکنان و مقامات این شهر میگویند ارزین هیچ تلفات جانی نداشته و هیچ ساختمانی در این زلزله قدرتمند فرو نریخته است.
اما ارزین چه مزیتی نسبت به شهرهای دیگر ترکیه داشته است؟
مقامات ارزین میگویند این مقاومت به دلیل پایبندی به قوانین و عدم اعطای مجوز به ساختوساز غیرقانونی در شهر مربوط میشود.
«اوکش الماساوغلو»، شهردار ارزین معتقد است که سختگیری نسبت به قوانین ساخت و ساز، صدور جریمههای سنگین در صورت تخلف از آنها و عدم صدور مجوز برای ساختمانهایی که در برابر زلزله مقاوم سازی نشده بودند از عوامل مقاومت این شهر در برابر این زلزله ۷/۸ ریشتری بوده است. او معتقد است که به همین دلیل ساختمانها آسیب بسیار جزئی دیده و هیچ تلفات جانی در این شهر وجود نداشته و از این جهت وجدان او آسوده است.
اما در این میان زمینشناسان نظر متفاوتی دارند.
آنها میگویند ارزین در احاطه کوهها و تپهها قرار دارد و همین موقعیت جغرافیایی از آنها محافظت کرده است. همچنین در این شهر هیچ ساختمان بلندطبقهای وجود ندارد و همین خطرات را کاهش داده و باعث شده ارزین از ویرانی مناطق مجاور در امان بماند.
مهندسان در ترکیه با توجه به قرار گرفتن ترکیه در فلات آناتولی روی حداقل دو گسل فعال و آسیبپذیری آن در برابر زلزلههای بزرگ، سالهاست که نگران ساختمانهای غیراستاندارد و ضعیف ساخته شده هستند. این نگرانیها زمانی افزایش یافت که در سال ۲۰۱۸ قانونی تصویب شد که به موجب آن ساختمانهایی که به شکل غیرقانونی ساخته شده بودند تا زمانی که مالکان آنها به دولت جریمه پرداخت میکردند مشمول بخشش شده و استفاده از آنها بلامانع بود.
اما آوار شدن همین ساختمانهای غیراستاندارد در این زلزله مهیب شمار جانباختگان ترکیه را تا کنون به حدود ۵۰ هزار نفر رسانده است.
تا کنون دستور بازداشت دستکم ۱۰۰ هزار نفر در رابطه با ساخت و سازهای غیرقانونی صادر شده است. اما گروههای مخالف در ترکیه، رجب طیب اردوغان رئیسجمهوری را متهم میکنند که نسبت به اجرای درست قوانین ساخت و ساز «اهمال» کرده است.
گزارش: مهرناز الماسی